Continuăm conversația noastră referitoare la întrebările frecvente care apar pe pagină sau atunci când se poartă o discuție telefonică. Sperăm că primul articol referitor la accesarea unui anunț din platforma Facebook vă este util și vă ajută să identificați mult mai ușor caracteristicile mașinii dorite.
Scurt rezumat al articolului trecut: atunci când vedeți o postare a noastră pe Facebook, urmăriți dacă aceasta are atașat un link deasupra pozelor (scrisul albastru). Apăsarea scrisului albastru va face trimitere către anunțul de pe site.
Astăzi dorim să discutăm despre un aspect care încurcă multă lume în privința unei decizii de cumpărare și anume: trebuie să plătesc TVA-ul?
„TVA-ul este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare.” (sursa: wikipedia.org). Cu alte cuvinte, fiecare comerciant aplică TVA la vânzarea produselor sale. Acest TVA îl puteți regăsi pe facturi și chiar și pe bonurile fiscale emise.
TVA | Copyright @ mrfinance.ro
Se aplică la fel ca la orice alt comerciant. Valoarea TVA stabilită la momentul de față este de 19%. Există și excepții în care vorbim de TVA nedeductibil și de TVA la marja. Vom detalia prin niște exemple, pentru a fi mai bine ințelese situațiile.
Se achiziționează un autovehicul al cărui ultim proprietar a fost o persoană juridică și acea persoană juridică era încadrată ca fiind plătitoare de TVA. Pe factura de achiziție vedem afișate valoarea prețului NET al autovehiculului în cauză, precum și valoarea TVA. Acest autovehicul este purtător de TVA. în cazul în care achiziția este efectuată de către o persoană juridică plătitoare de TVA, aceasta îl poate deduce. Dacă este achiziționat de către o persoană fizică, persoana fizică nu poate să deducă nimic.
Se achiziționează un autovehicul al cărui ultim proprietar a fost o persoană fizică sau o persoană juridică neplătitoare de TVA. Pe factura de achiziție vedem că se aplică regimul special de TVA (art. 312 din Noul Cod Fiscal). Adică, TVA-ul este nedeductibil.
Desigur, există și situația în care autovehiculul este achiziționat din import și comerciantul vinde autovehiculul cu TVA la marjă (se aplică TVA-ul la marja de profit).
TVA intracomunitar | Copyright @ slideshare.net
Singurele facturi care se pot plăti Netto sunt facturile externe. Totuși, trebuie să stiți că nu toate societățile din afara țării practică acest lucru, adică emiterea unei facturi cu preț net. De cele mai multe ori, acestea emit o factură în care este menționat prețul net și o a doua factură în care se menționează TVA-ul aferent achiziției. Așadar, clientul va plăti cele două facturi, urmând a-și recupera TVA-ul atunci când va recepționa produsul.
Toate prețurile se plătesc cu TVA! Neplata TVA poate duce la acuzații de evaziune fiscală!
TVA-ul este taxa pe valoare adaugată pe care o percepe statul. Ea nu este percepută de către furnizorul de produse pentru că așa dorește el 😊.
TVA-ul se plătește pentru orice produs. Exact ca și la magazin. Dacă vă veți verifica bonul fiscal, veți vedea ca acesta se aplică pentru orice produs.
Neplata acestuia poate atrage, după sine, sancțiuni și neplăceri mari!